Uten lokale bærebjelker

Langtidsskadene til Jonas Andersen og Petter Witnes gjør at Bernhard Kaminskis (bildet) Sparta for første gang på det jeg kan huske er uten lokale bærebjelker.

Visst er det flere spennende spillere som snakker den dialekten man skal gjøre i Sarpsborg, men det er fortsatt litt igjen før unggutter som Magnus Nilsen, Didrik Nøkleby Svendsen og Andreas Klavestad eller hardtarbeidende Mats Weberg kan kalles nøkkelspillere i Spartas lag. Og akkurat det er ikke uproblematisk for daglig leder Pål Inge Karlsen, sportssjef Jonas Elofsson og de andre som styrer «nye» Sparta, selv om det langt fra verken er uvanlig eller spesielt i moderne toppidrett.
Men her i Sarpsborg er det likevel noe nytt.

På mange måter opplever Sparta nå det samme som Sarpsborg 08 har gjort. Man forsterker laget med spillere utenfra, samtidig som det tar lang tid mellom hver gang en lokal spiller virkelig slår seg inn og blir sentral i laget. I Sparta må man tilbake til Tommy Kristiansen for å finne den siste spilleren med Sparta som moderklubb som utviklet seg til å bli en toppspiller i Sparta Amfi.
Før «T O M M Y» var nevnte Petter Witnes og Jonas Andersen slike typer, og ser man på historien er det bare å nevne karer som Per Olav Thorsen (70-tallet), Tommy Skaarberg (80-tallet), Bjørn Freddy Bekkerud (80-/90-tallet), Per Christian Knold (80-/-90-tallet), Per-Åge Skrøder (2000-tallet) og Jonas Holøs (2000-tallet) for å finne eksempler på lokale spillere som har blitt lokale helter i Amfi´n.
For en klubb som skal videreutvikle et produkt en hel idrettsinteressert by skal stille seg bak, er det uten tvil viktig med lokal forankring.
Akkurat nå er den for fraværende i Sparta, vel å merke dersom vi snakker om nøkkelspillere.
Så vet vi samtidig at ingen roper om lokal forankring i medgang. I motgang, derimot, er det lett å ty til «dere har jo ingen sarpinger på laget»-resonnementet når forståsegpåere skal mene noe om byens hockeylag.

Nok om det.
Og over til seriestarten i kveld.
Det er et spennende Sparta-lag Bernhard Kaminski reiser til Hamar OL-Amfi med. Spennende i den forstand at ingen riktig vet hvor bra dette blir. Vi vet at målvakten Gasper Kroselj ser grym ut. Vi vet at Stephenson-brødrene står for ren, skjær klasse. Vi vet at Henrik Malmström er og blir en av ligaens aller beste spillere når han er i form. Og vi vet at hjemvendte Dion Knelsen står høyt oppe på lista når man skal rangere gullheltene fra 2011.
Utover det tror jeg det er flere enn jeg som er usikker på hva vi kan vente oss. Nykommerne har vært opp og ned i sesongoppkjøringen – akkurat som de skal være, for øvrig – og også resultatmessig har Sparta variert litt.
Men hovedinntrykket er at det er et Sparta-lag ingen bør undervurdere som innleder sesongen med bortekamp mot Storhamar i morgen.
Historien forteller også at det å være en «underdog» passer Sparta bra.

Sjefen for dette Sparta-laget er Bernhard Kaminski. Da Roger Forsberg forsvant til HV71, greide Sparta på kort tid å få tak i en 59-åring som lever og ånder for hockeysporten. Kaminski er fagmann på sin hals, og har allerede gjort grep innad i Sparta som revolusjonerer måten Brevik-klubben legger opp spillet på. Blant annet har han tatt kraftig tak i forsvarsspillet.
Så langt er inntrykket av tysk/canadier meget bra.
Så gjenstår det å se om det inntrykket står seg også nå som kampen om seriepoeng tar til.
Det er ingen grunn til å tro noe annet.
Lykke til, spartanere!

Vist 1847 ganger. Følges av 2 personer.
Annonse