Ny dimensjon gir økte muligheter

Sarpsborg 08 har fått en ny dimensjon inn i laget. Det gir økt selvtillit foran finalen på Viking stadion.

Og den nye kvaliteten i laget handler om at man nå i langt større grad enn tidligere klarer å forsvare seg som en kollektiv enhet. Tidligere har man gitt bort mye rom, plass og tid til motstanderen på egen banehalvdel, men i løpet av denne sesongen har man blitt mye bedre i det kollektive forsvarsspillet.

Fortsatt slipper 08 totalt sett inn for mange mål – og det gjør at det bare er Sandnes Ulf av bunnlagene som har svakere målforskjell foran siste serierunde – men nå handler det oftere om personlige feil enn om kollektive svikter.

Og personlige feil kan elimineres ved å bytte folk. Og det har Brian Deane gjort denne høsten ved å få inn sentrale forsvarsblokker som Derek Decamps og Steffen Ernemann.

– Alle mann forsvarte seg som løver, sier Brian Deane.
Og det har han rett. For etter Martin Wiigs klasseavslutning i det 57. minutt og ut kampen handlet det stort sett om ett lag på Sarpsborg stadion. Men Ole Gunnar Solskjærs Molde skapte ytterst få sjanser i forhold til det massive ballinnehavet.
Og derfor er Solskjær fortsatt uten poeng på Stadion-matta. 0–4 på to forsøk!

Fotball kan være vakkert. Og fotball kan være en lidelse. I går var den begge deler. For sjelden har stadionuret gått så sakte som etter hjemmelagets 1-0-goal.

På tribunen vekslet stemningen fra åndeløs stillhet, til eitrende dommer-sinne og ellevill jubel.
Disse 90 minuttene hadde alt.

Og endte med at Sarpsborg 08 nå har alt i egne hender i bunnstriden.
Takket være lagets nye forsvarsdimensjon!

Vist 1441 ganger. Følges av 2 personer.

Kommentarer

Å vinne kamper er det viktigste i fotball. Mange mener det er irrelevant hvordan seirene oppnås. Det mener ikke jeg!

Sarpsborg 08 har/hadde et grunnspill som ble lagt merke til. Laget er/var flinke til å skape sjanser og score mål. Ofte etter overtak i banespillet, selv mot lag som Rosenborg, Godset og Molde. Samtidig var svake i forsvarsspillet. Det fører/førte til alt for mange baklengsmål.

Nyhetsredaktøren hyller den nye forsvarsdimensjon. Der laget ligger litt bakpå og lar motstanderne føre spillet og satser stenhardt på duell-spill, avklaringer, enten opp på tribunen eller høyt i banen og lange oppspill i bakrom til enslig spiss. Bare sporadisk ser vi kreative spilleformer satt i scene av ballspillere som Breive og Gudi. Nå er det tunga ut av munnen som gjelder.
Det er som å være på Fosshaugane eller på Romerike.

Jeg for min del kunne ønske meg at Sarpsborg 08 forsatt satset på stor ballbesittelse og fremelsking av kreative spille-typer. Samtidig må duellspill og avklaringer fortsatt være kurant førstehjelp, men for all del ikke dominerende.

Det kollektive forsvarspillet der alle spillere deltar når laget mister ballen er en selvfølge. Det er imidlertid ingen motsetning mellom stor ballbesittelse og oppofrende defensivt spill.

Roald Olsen har som vanlig gode og reflekterte innspill om Sarpsborg 08. Men her tolker han nok min kommentar etter søndagskampen litt “fritt”. Jeg vil ikke ha Lillestrøm- eller Sogndal-kopier på Sarpsborg stadion, men jeg vil ha et Sarpsborg 08-lag som har en risikovurdering som passer moderne toppfotball. Det mener jeg har vært mye bedre den siste måneden – og der har spillertyper som Decamps og Ernemann bidratt.

I løpet av Sarpsborg 08s korte historie er det mange høydepunkter. Spilemessig sett husker jeg for eksempel hjemmekampen mot Brann i 2011 godt. Sarpsborg 08 spilte feiende flott angrepsfotball og scoret tre mål på hjemmebane. Men fordi man var naive, spilte på skyhøy risiko og gang på gang tømte midtbane, fikk bergenserne åpen vei mot 08s mål. Kampen endte 3-5.
Jeg har ikke noe i mot at Sarpsborg 08 dyrker sin stil, der pasningsspill og ballbesittelse er helst avgjørende, men man må gjøre det med fornuft. Og da handler det for eksempel om å unngå å bli kontret på og unngå at man er i ubalanse når man mister ballen.

Offensivt er 08s soleklare utfordring at ballbesitelsen blir en hemsko i form av at man tar for få sjanser i pasningsspillet. Mens jeg altså vil ha en blanse som betyr mindre risiko defensivt, vil jeg ha større sjansetaking i pasningsspiletl på spesielt siste tredjedel av banen. Sammenlign elitseriens beste midtbanespiller, Stefan Johansen, med 08s Gudmundur Thorarinsson. Sistnevnte bommer knapt nok på en pasning, mens Johansen har ganske høy feilprosent. Hvorfor? Jo, fordi Thorarinsson slår 90 prosent av ballene til siden eller bakover, mens Godsets Bodø-perle slår psninger g j e n n o m mostanderens ledd. Slikt blir det sjanser og muligheter av. Thorarinsson er en strålende ballspiller, men vil med litt mer offensiv tankegang blir enda bedre for Sarpsborg 08.

Til slutt: Hvor mange mål som Wiigs praktfulle seiersmål mot Molde har vi sett av 08 i år? Ikke mange. Rett og slett fordi man sjelden gjør det så enkelt – men likevel vanskelig – som foranledningen til scoringen. Altså: Wiig ser at Moi går i en hodeduell. Han gambler på at Moi vinner den. tar et smart løp for å unngå offside. Og er plutselig alene med keeper. Enkelt, greit, men likevel smått genialt!

Jeg mener denne sesongen viser hvor nær Sarpsborg 08 er å bli et mdut-på-tabellen-lag i eliteserien. Noen justeringer både offensivt og defensivt, så er forutsetningene enda bedre for å bli nettopp det. Nå har man etter min mening gjort fonuftige tak organisasjonsmessig defensivt, og nå handler det om å utvikle den offensive stilen slik at ballbesittelsen og den voldsomme pasningskvaliteten i laget kan utnyttes enda bedre.

Takk for oppklarende svar på min kommentar, Petter! Sammenligningen av Thorarinsson og Johansen er god og bra observert. Vår islandske venn er ekstremt teknisk, men mangler kreativitet – foreløpig.
Allikevel er vi fundamentalt uenig i hvilken spillestil som er best for Sarpsborg 08 i tiden som kommer.

Som de fleste tilhengere er jeg begeistret for seirene over Tromsø, Brann og nå sist over Molde. Disse kampene bare bekrefter hvilken suksess Fotballforeningen Sarpsborg 08 har utviklet seg til å bli. Tenk på den lange vandringen vår by har lagt bak seg med spill i lavere divisjoner.

Denne sportslige framgangen har ikke kommet av seg selv. Men er et resultat av originale tanker og kanskje litt hell med verving av spillere som viste seg å passe sammen. I samarbeid med trenere og ledere ble det skapt et fotball-lag som ble lagt merke til for sitt positive og offensive uttrykk.

I 2011 sesongen ble denne morsomme måten å spille fotball på utviklet i enda sterkere grad. Sarpsborg 08 var et av Tippeligaens beste lag på ballbesittelse. I de fleste kampene eide sarpingene ballen mest. Også mot de beste. Til og med på bortebane! Allikevel rykket laget ned. Det kollektive forsvarsspillet var ikke ofret nok oppmerksomhet. I alle fall så det slik ut fra tribuneplass. Dessuten bli laget bortdømt ved flere anledninger.

I fjorårets Adeccoliga fortsatte 08 med det samme morsomme, sjanseskapende og samtidig hodeløse spillet. Breive et co. skapte godt over 300 målsjanser og scoret vel 70 mål. Allikevel måtte vi ta til takke med annenplassen bak Start. Mye takket være hårreisende og svakt defensivt organisert spill mot flere middelmådige lag med gode kontringsspillere.

Foran årets sesong skulle det bli forandringer. Hovedtrener Deane sa tidlig at lag og spillere skulle utvikles videre utifra det de var gode på. Samtidig måtte det ligge en forsvarsplan i basisspillet. Det mest naive og romantiske skulle plukkes vekk. Ingen var uenig i et slikt utsagn!

I de innledende treningskampene så vi tydelig forandring. Et hissig gjenvinningspill toppet det sedvanlig ballbesittende. Og det så ut som det var vanskelig å score på Sarpsborg.

Innledningen av årets seriespill var også god. Laget fremsto som ballsikkert og balansert. Og plukket poeng mot vanskelige motstandere som Lillestrøm og Strømsgodset på bortebane. Det begynte å se rosenrødt ut. Men det skulle bli andre boller.

Plutselig begynte laget å tape. Og slippe inn massevis med baklengsmål. Skader og andre utenforstående årsaker kan muligens forklare kollapsen – hva vet jeg? Men laget minnet veldig om 2011-utgaven. Alle ville spille offensivt. Fremgangen fra sesonginnledningen var som vasket bort og Berntsen og andre begynte å snakke om spillere som manglet defensive fiber. De samme spillerne som presterte bra defensivt i de innledende rundene!

Etter min mening sluttet flere av spillerne å gjøre sin defensive plikt. Midtstopperne duellerte ikke lenger. Og laget opptrådte håpløst både ved frispark og hjørnespark imot. Hverken trenere, ledere eller spillere klarte å gjøre noe med denne situasjonen før 24 poeng var forsvunnet i det blå. Formsvikt, dårlig selvtillit og manglende defensive fiber. Det manglet ikke på bortforklaringer. Uansett, Sarpsborg 08 hadde satt seg selv i en svært utsatt tabellsituasjon.

Etter sommervinduet med spilleroverganger var forsterkningene Ernemann og Decamps på plass i laget. Rutinerte, klassespillere som etter en viss inkubasjonstid har blitt publikumsfavoritter. Seirene har etterhvert kommet på hjemmebane og kapring av sterke bortepoeng har satt laget i matchball-posisjon før serieavslutningen i Stavanger.

Parallelt med den siste tidens poenghøst har 08s spill og ballbesittelse utviklet seg mot det primitive. Mot Start, Rosenborg, Brann, Odd og Molde var vi hardt presset. Selv om laget kom bra i fra det hva kaprede poeng angår. Bare mot Rosenborg ble det et knepent tap etter en totalt mislykket 2. omgang. Ihvertfall spillemessig sett.
Poenghøsten tiltross; jeg mener Sarpsborg har hatt tur i flere av kampene. Og flaks kan man ikke bygge framtiden på.

Derfor tror jeg det er helt nødvendig å tenke motsatt av deg, Petter. Skal vi henge med blant de beste må det ballbesittende spillet raskt komme i fokus igjen. Gjerne krydret med skyhøy offensiv risiko. Og tilhørende ekstremt hissig gjenvinningsspill. Samtidig er det en selvfølge at forsvarspillerne er duellvillige og aldri tar sjanser i egen boks. Med en slik tankegang er jeg overbevist om at Sarpsborg 08 etterhvert vil henge med i toppen av norsk fotball i mange år fremover.

Annonse