Herregud, for en idrettsby!

Går denne dagen som vi håper, kan 55.000 sarpinger skryte av at vi bor i en kommune med seks eliteserielag. Slå den!

Sikrer Sarpsborg 08-damene seg et historisk opprykk til Toppserien, samtidig som herrelaget gjør jobben mot Ranheim, vil vår status som idrettsby bli ytterligere styrket.
For hvilke andre byer av vår størrelse kan skilte med denne rekka?

  • Eliteserielag i bandy.
  • Eliteserielag i ishockey.
  • To eliteserielag i innebandy.
  • Eliteserielag i herrefotball.
  • Eliteserielag i damefotball.

Og da har jeg ikke engang nevnt en lang rekke gode utøvere i individuelle idretter og lagidretter på lavere nivå.

Til tross for ettermiddagens lokaloppgjør mellom laget fra «Hockeytown» og Stjernen i Fredrikstad, er det naturlig nok fotball det meste handler om i dag. I dag kan nemlig «Hockeytown» også få status som fotballby.

Denne statusen avhenger nemlig ikke som mange tror av hvorvidt man har et stort stadion eller ikke. Eller om hvor mange og hengivne publikummere man har. Eller hvor aggressiv lokalpressen er. Og i alle fall ikke om hvor stort budsjett man greier – eller ikke greier – å hale i land.
Fotballby kan du først kalles når du presterer på banen. Og når du over tid klarer å bygge et fundament for en sportslig utvikling som til slutt gir resultater.

Dersom denne lørdagen ender slik vi alle håper, og Sarpsborg by ved 17-tiden i ettermiddag står igjen med lag i landets beste ligaer både på dame- og herresiden, ja, da er det ikke en sjel i dette landet som kan betvile at Sarpsborg har lyktes som fotballby.
Og faktisk blitt en av de aller beste!

Dersom dametrener Kenneth Øby og herrenes sjef Brian Deane står med hendene over hodet i dag, har de prestert noe som savner sidestykke i Sarpsborgs idrettshistorie. Og som også er temmelig unikt på landsbasis. At en liten – og ikke minst fersk – klubb som Sarpsborg 08, med såpass knappe ressurser og med det magre grunnlaget for suksess man har, greier å få to lag i toppseriene, er det en vanvittig prestasjon.

Det aller beste med det vil være at dette ikke er et blaff. Her er det en langsiktig tankegang, den berømte sten på sten-byggingen og mange gode og fornuftige beslutninger og valg underveis som ligger til grunn.

At herrelaget skulle til eliteserien, var liksom hele grunnlaget for fotballsamarbeidstanken. Byen var jo lei av middelmådigheter og ville stå sammen om en satsing. Men også damenes suksess er et resultat av et langsiktig perspektiv. Da damelaget begynte å få suksess, var det ingen som fryktet tanken om at det kunne gå hele veien til Toppserien. Og da målet så smått kom innen rekkevidde, ble ikke redselen mer merkbar av den grunn.

Kanskje er man litt foran tidsskjemaet, men målet har vært å etablere seg i toppen av norsk fotball både på dame- og herresiden. I dag kan det bli en endelig realitet.
Det er uten tvil herrelaget som har størst press på seg. De er favoritter. De leder etter første kamp. Og de møter et lag som har helt andre ressurser enn Sarpsborg 08, selv om bylaget har knappe midler sammenlignet med de fleste av eliteseriekonkurrentene.

Damelaget, derimot, har alt å vinne. Til tross for den smått sensasjonelle 2-1-triumfen i Grimstad sist lørdag, er det Amazon som fortsatt er favoritter. Fordi avstanden mellom de to øverste divisjonene i norsk damefotball normalt sett er voldsom, men også fordi hjemme- og bortebanefordelen i damefotballen ikke er så viktig som på herresiden.

Men Sarpsborg 08 skremte Amazon sist lørdag. Da på en blytung gressmatte mot et Amazon-lag som er kjent for fysikken sin. Nå tar lettbente 08-jenter imot Grimstad-damene på Sarpsborg stadions stuegulv. Det taler til de tekniske hjemmespillernes fordel. Jeg tror 08-jentene kler rollen som «underdogs». Jeg vet at treneren Kenneth Øby er en luring. Det gjør at jeg tror på det jeg vil kalle en sensasjon på Sarpsborg stadion i ettermiddag.

Sarpsborg 08-herrene reiser til Ranheim med 1-0 i bagasjen. Det er et godt, dog ikke utmerket, utgangspunkt. Og selv om 08 ikke leverte noen toppkamp onsdag – de siste 45 minuttene var faktisk svake – var det bare uflaks som gjorde at kvalifiseringskampen ikke var avgjort i løpet av den første av dobbeltoppgjørets fire omganger. For ingen kunne sagt noe på om det hadde stått 3-0 etter første omgang onsdag.

Det som imidlertid er interessant er å se hvordan 08s sjanser kom. De største ble skapt på en tidlig bakromspasning fra Steffen Ernemann til Aaron Samuel, samt tre dødballsjanser. Også målet kom etter en dødball. Det var kun sporadisk – først og fremst symbolisert gjennom Aaron Samuels sjanse i andre omgang (pasning Gudmundur Thorarinsson) – at Sarpsborg 08 skapte sjanser etter etablert angrepsspill.

I Ranheim i dag tror mange at hjemmelaget vil stå høyere. Og gjennom det avgi mer rom til Sarpsborg 08. Jeg tror ikke det vil skje. Sannsynligvis vil Ranheim ligge lavt og kompakt også i dag, fordi det er det eneste de kan. De må selvfølgelig fram for å score mål, men det skjer neppe fra start av.
Og dermed blir utfordringen for Sarpsborg også i dag å få strekk i laget deres, utfordre dem i bakrom og ikke minst få til et langt høyere tempo i pasningsspillet enn hva som var tilfelle onsdag.

Det er en nervepirrende lørdag vi har i vente. Det starter klokka 12.00 i Ranheim og avsluttes ved 17-tiden på Stadion når damekampen er over.
Det vil si; kanskje er det da det hele begynner. For lykkes Sarpsborg 08s to lag i dag, bør det bli en byfest av dimensjoner i kveld. Ikke bare for å hedre 08s enorme suksess, men også for å hylle en alle tiders idrettsby!

Men først skal jobbene gjøres. Det er spillernes ansvar. Men vi andre kan også gjøre en innsats. Først og fremst gjennom å løfte lagene fra tribuneplass.
For i idrettsbyer som Sarpsborg stiller publikum opp når det inviteres til fest.
Og det bør i aller høyeste grad gjelde damekamper, utøvere som ikke er bortskjemt med fulle tribuner.

Så vi som ikke er på Trøndelagstur, sees på Stadion.
Gjør vi ikke?

Vist 4719 ganger. Følges av 7 personer.

Kommentarer

Den alltid oppdaterte Petter Kalnes skriver veldig bra.

Til orientering: vi har også spillere i øverste serien i bordtennis, men det “bryr” vel ingen :-(. Har også andre idretter med gode utøvere som hevder seg i Norge. Hadde vært okay med “litt” fokus på disse også, ikke bare hver gang de selv legger inn et innlegg, eller selv ber om å få inn en reportasje ;-).

Hallo Anne-Berit! Det er riktig at vi har toplag i bordtennis. Det har vi også i damehockey. Disse utøverne gjør en kjempejobb, men på grunn av disse idrettenes utbredelse, valgte vi ikke å ta med disse i denne oversikten. Uten at det betyr at vi ikke bryr oss om dem! Kanskje var det feil av oss! Derfor: Herregud, for en idrettsby – med topplag i herrehockey, damehockey, bordtennis, bandy, innebandy (to lag) og forhåpentligvis dame- og herrefotball når de to lagene til 08 skal i ilden i dag!

Stod det ikke i artikkelen at han da ikke hadde nevnt flere gode individuelle utøvere? Lurer på om noen bare skumleser for så å komme med kritikk.

Takk for svar, Petter, det er fint dere også ser de små sportene en gang imellom, det bidrar til at også vi blir kjent i lokalsamfunnet. Finnes faktisk folk i Sarpsborg som ikke aner at det bedrives Bordtennis i vår by lenger…;-)
Heia O8, og min flotte nevø Ole K. Heieren Hansen, nå må de holde helt ut, slik atcdet fortsatt er eliteserien som gjelder :-) 1-0 begynner bra :-)

Var det ikke ikke de såkalte 3 S’ne som skulle rykke ned i år da? Nå er ikke jeg noe ekspert, men det var noen fotballeksperter på Tv2 som sa det en gang.

Veldig bra skrevet Petter.

Sarpsborg har blitt sentrum i Østfold når det gjelder sport. Og blir det også økonomisk. At fylkets sykehus endelig er havnet der det alltid burde ligget, det vil si ved E6. Kort vei fra de største byene. Eneste som vi har “tapt” er at ingeniør utdanningen er flyttet til Fredrikstad.

Men det skal vi unne dem. Jeg mener at folk bør bli flinkere å se på seg selv som Østfoldinger. Og vi har virkelig grunn til å være stolte av fylket vårt.

Selvfølgelig skal det være litt vennskapelig knuffing mellom byene, men vi bør unne våre naboer i fylket alt godt. Jeg syns det er synd at FFK ikke rykket opp. Og at Stjernen ikke lengre er et så bra lag de var tidligere. Men jeg heier selvfølgelig blått når våre lag møter dem.

En liten digresjon helt til sist. Sarpsborg er faktisk kåret til en bedre turist kommune enn Fredrikstad. Jeg tror det var 7 og niende på landsbasis. :) Når det gjelder offisiell status som “turist steder” har vi deler av Fredrikstad, Marker, Hvaler, og Båstad. Halden burde vært på den lista.

Heia Sarpsborg. Heia østfold!

Godt skrevet og veldig morsomt for Sarpsborg! Det er en idrettsbølge som sveiper over byen for tiden, god innsats over lang tid gir resultater og forhåpentligvis har vi mer og glede oss til i årene som kommer :)

Jeg tittet litt på s08 og Sparta sine lag. Hvor mange av disse spillerne kommer egentlig fra Sarp da Kalnes? Det var forøvrig en eller annen Sarpegjøk på Facebook som skulle gå ille langt om S08 forble i øverste divisjon, kanskje på tide å finne fram til han nå :-)

Annonse