Viser arkivet for juli, 2013

Derfor er det så viktig at Martin blir

Det lyser kjærlighet av supersupporter Kjell Karlsens øyne når han takker Martin Wiigs for fjorårets opprykk.

Bildet fra opprykkskampen 4. november i fjor forteller alt om hvor viktig det var at Martin Wiig valgte å fortsette i Sarpsborg 08.

Fordi forholdet mellom Sarpsborg 08s fans og den 29 år gamle opprinnelige Bodø-væringen har bygd seg sterkt gjennom de mange gledesstundene Wiig har gitt denne fotballbyen.
Litt flørting med gamleklubben Odd og en ikke altfor god vårsesongen rikker ikke på det faktum at Martin Wiig er mer enn en god fotballspiller her i Sarpsborg. Han er også en kontinuitetsbærer og en som drar den gamle «annerledesklubben» inn i framtidens Sarpsborg 08 – en klubb der sportssjef Thomas Berntsen og hovedtrener Brian Deane sitter ved spakene.
Og i en tid der Sarpsborg 08 definitivt står ved et veiskille, er karer som Wiig, Ole Heieren Hansen og Øyvind Hoås enormt viktige. Fordi de var en så sentral del av det produktet som gjenskapte fotballbyen Sarpsborg.
Og fordi deres fotballhistorie går hånd i hånd med samarbeidsklubben Sarpsborg 08 sin.

Jeg nevnte at Martin Wiig har hatt en bare passe god vårsesong. Riktignok er han klubbens toppscorer med tre mål (delt med Berthod, Elyounoussi og Sylling Olsen), men spillet har ikke vært like bra hele veien. Kort fortalt kommer den kliniske avslutteren Wiig til for få målsjanser. Og det er ikke bare Martins problem, men i høyeste grad også lagets.
Brian Deane må sørge for å få Martin Wiig oftere i scoringsposisjon. Som spiller er Wiig avhengig av mye ballkontakt – og derfor søker han også ball dypt i banen og på kantene – men Sarpsborg 08 må i langt større grad klare å utnytte den kapasiteten en Wiig i form er. Og da må første bud være at Martin skal fôres med baller der han er som aller best: Inne i motstanderens felt.
Den gamle storspissen Deane bør vite dette bedre enn noen annen.

Tilbake til den brytningstiden jeg føler Sarpsborg 08 nå står midt oppe i. Fra å være «annerledesklubben» i norsk fotball, der spillerne jobbet ved siden av fotballen, spillestilen var helt unik og åpenheten var mer eller mindre total, er man nå langt mer lik en «vanlig» fotballklubb. Det er på den ene siden like bra og nødvendig som det er riktig – fordi den gamle ordningen ikke var god nok.

Men: Man skal samtidig hige etter å bevare det særpreget som gjorde at en hel fotballnasjon fikk øynene opp for denne noe merkelige klubben fra Olavs by. Og man skal passe seg for at man ikke går i de samme fellene som en lang rekke klubber har gjort før dem. De klubbene som «mister seg selv» underveis, oppnår sjelden suksess over tid.
Jeg understreker at det er et stykke før Sarpsborg 08 er der. Men ber samtidig de som bestemmer i klubben passe på at det vi som helst går i blått er så glad i – og det hele Fotball-Norge ble så begeistret for – ikke må glemmes.
Og nettopp derfor var det så utrolig viktig at Martin Wiig sa nei til Odd Ballklubb!

Annonse