Viser arkivet for august, 2013

På stoltheten løs

Det var en stolt fotballby som skulle «ned for å snu» i november 2011.

Ekstrener Roar Johansen og laget hans ble klappet av banen etter seieren mot Odd i den siste seriekampen 27. november 2011. Og det til tross for at det for lengst var klart at Sarpsborg 08 var et slaktoffer i eliteserien. Men etter 36 års venting, aksepterte vi at comebacket i eliteserien ble et læreår.
Vi skulle jo bare ned for å snu – og det løftet holdt både Roar Johansen, spillerne og klubben.

Snart to år etter Odd-kampen, står Sarpsborg 08 nok en gang på kanten av eliteseriestupet. Den katastrofale sommeren har ført laget til sisteplass på tabellen. I motsetning til i 2011, merker jeg at sarpingene ikke er like tålmodige med årets lag som vi var med «annerledesklubben» i 2011.
Nå forlanger vi mer. Eller rettere sagt: Vi forventer mye mer av årets mannskap enn det vi har fått de siste månedene.
Med større aktivitet på overgangsmarkedet, styrking av den sportslige ledelsen, større ressursbruk og ikke minst norsk fotballs mest spennende treneransettelse i Brian Deane, trodde sarpingene på en fotballsesong med mer glede og færre skuffelser enn 2013 så langt har bydd på.

Etter søndagens Hønefoss-tap merket jeg for første gang en slags oppgitt resignasjon blant folk som følger den blåhvite samarbeidsklubben tett.
Det er i denne situasjonen vi vil merke om vi kan kalles en fotballby eller ikke. Skikkelige fotballbyer står bak laget sitt i både med- og motgang. Skikkelige fotballbyer setter publikumsrekord når det inviteres til skjebnekamper som søndagens livsviktige hjemmedyst mot formlaget Haugesund.
Søndag får vi utvilsomt se hva sarpingene står for som fotballpublikum.

Men publikums støtte er selvfølgelig bare en ørliten del av det store bildet. Brian Deane må løse flokene som har gitt åtte nitriste nullpoengere på rad. Han må trykke på de rette knappene. For meg ser det ut som Sarpsborg 08-ledelsen har snudd hver sten, gjort det de kan – og gitt Deane og det øvrige trenerapparatet både den tilliten og støtten de både trenger og fortjener.
Men Deane står overfor sin kanskje vanskeligste situasjon som fotballmann.
For nå er han ikke lenger en av mange spillere.
Nå er han frontfiguren, skyte-skiva og mannen en hel by støtter seg til.
Og engelskmannen er sitt ansvar bevisst.
For han er en stolt mann.
Og akkurat som sarpinger flest føler han på kroppen at de mange tapene går på stoltheten løs.

Og det er ingen god følelse!

Underpresterte under press

På sesongens viktigste dag leverte Sarpsborg 08 en underprestasjon av dimensjoner.

For til tross for at Sarpsborg ikke hadde vunnet på seks kamper før gårsdagens hjemmedyst, har Brian Deanes mannskap spilt god fotball. I går var det alt annet enn bra, hvis en ser bort fra de første 20 minuttene etter pause.
Da kjørte hjemmelaget kampen med stort tempo, god bevegelse både foran og bak Sogndals forsvar – og med en pasningspresisjon som var like bra som den pleier å være i 08.

De øvrige 70 minuttene av denne fotballkampen var så preget av pasningsfeil og tekniske glipper at Sogndal etter hvert fikk kampen akkurat dit de ville.
Da gjestene flyttet Azar Karadas ned fra spissplassen til å bli kriger i et femmannsforsvar, sluttet Sarpsborg 08 også å produsere sjanser.
Dermed ble Sogndals mål, på en dårlig keeperprestasjon av Duwayne Kerr og også dårlig markeringsspill, kampens eneste.
Og Sarpsborg 08-krisa nådde med det uante høyder.

Det er bekymringsfullt når Sarpsborg 08 som lag og en rekke enkeltspillere svikter fullstendig når det gjelder som mest. Forhåpentligvis var det tilfeldig, men det så ut som spillerne var preget av at mye sto på spill. I hvert fall var flere spillere på et helt annet kvalitetsnivå enn de pleier å være.
Sju tap på rad er blytungt. Spesielt siden Sarpsborg 08 som klubb nå har tatt grep i overgangsvinduet som skulle gjøre ting bedre.
I går var så godt som alle spillere tilgjengelige – uten at det var godt nok.
Nå stilles klubben foran enorme utfordringer. Det skal bli interessant å se hvilke ledertyper som nå står fram – og hvilke grep som gjøres.
For noe må man finne på.
Før det er for sent.

Selvfølgelig ingen grunn til mistillit

Sarpsborg 08-leder Hans Petter Arnesen gir den hele og fulle tillit til Brian Deane. Selvfølgelig!

For det er ingen grunn til å starte noe hylekor mot den engelske manageren. Og det til tross for at Sarpsborg 08s formkurve peker rett i bakken – og til tross for at de blåkledde ikke har vunnet på seks eliteseriekamper. Det er nemlig så mye positivt å trekke ut av de kampene man har spilt den siste tiden, at det ikke er noen grunn til å slutte å tro på Deanes norske prosjekt.

Etter en helt grei vårsesong, har sommeren vært skuffende svak for Sarpsborg 08s del. Og det som skuffer meg mest, er det faktum at Deane og assistentene Ian Burchnall og Joakim Klæboe tilsynelatende ikke har greid å gjøre noe med de defensive problemene som på mange måter har vært en negativ gjennomgangsmelodi gjennom hele 08s korte periode som toppklubb.
Jeg hadde ventet at et nytt regime ville fått mer kynisme, mindre risikotaking og en strammere defensiv struktur inn i laget.
Så har foreløpig ikke skjedd, selv om starten på sesongen var positiv også i denne sammenheng. Det var også mye positivt å trekke fram fra det defensive arbeidet mot Aalesund søndag. Da var det mer enkeltsituasjoner som skapte de tre baklengsmålene.

Så langt er det ingen grunn til å vise utålmodighet overfor Brian Deane og hans team. Fordi Sarpsborg 08 har en langsiktig plan med samarbeidet med den tidligere engelske toppspissen.
Men samtidig er Deane, som alle andre, avhengig av resultater. Spesielt siden dagens trenerteam leder et helt annet lag og har et helt annet sportslig apparat i ryggen enn det Roar Johansen hadde i eliteseriesesongen i 2011.
Nå viser også klubben en imponerende handlekraft, blant annet gjennom å hente inn spillere i posisjoner der man sliter (sentralt på midten og i midtforsvaret). Jeg kan ikke skjønne at Sarpsborg 08 kunne gjort så mange flere og riktigere valg enn det de har gjort så langt denne sesongen – vel å merke ut fra de økonomiske forutsetningene som rår.

Sarpsborg 08 har ikke vunnet siden 22. juni. Etter seks strake tap, står Brian Deane & co. nå foran en helt avgjørende måned og fem kamper som på mange måter vil bestemme hvordan sesongen ender. Kampene mot Sogndal (h), Hønefoss (b), Haugesund (h), Sandnes Ulf (b) og Tromsø (h) blir «finaler», og også en test på hvor godt årets mannskap takler press.
Allerede søndag kommer den første testen. Mot et Sogndal-lag som sannsynligvis vil prøve å forsvare seg til ett poeng, må 08 få resultater ut av et sannsynlig spillemessig overtak.
Det er i så fall på tide!

"Treningskamp" på Sunnmøre

Man skal bokstavelig talt være blåøyd for å tro at Sarpsborg 08 tar poeng mot Aalesund på bortebane.

Ikke det at fotballhistorien ikke er proppfull av langt større sensasjoner enn en blåhvit triumf i jugendbyen. Men med Sarpsborg 08s form den siste tiden, sier fornuften at Brian Deanes gjeng får det tøft mot laget som i øyeblikket ligger på bronseplass i eliteserien.

Derfor bør Sarpsborg 08 tenke trening og utvikling når de reiser til Color Line stadion, i tillegg til at man selvfølgelig skal gå for poeng. Og da handler det først og fremst om å få orden i de bakre rekker.
Og om å få Derek Decamps og Steffen Ernemann inn i varmen.

Normalt sett er det litt galskap å kaste nye spillere rett inn i start-elleveren. Fotball handler jo mye om samarbeid og kjemi spillere og lagdeler imellom. Men i den #situasjonen Sarpsborg 08 er i, er det ingenting å lure på.
Derfor: Inn med nykommerne – og bruk Aalesund-kampen til å gjøre de dus med de andre på laget.
Gjennom det kan Sarpsborg 08 stå best mulig rustet til de to neste og livsviktige kampene; Sogndal på Stadion og Hønefoss på bortebane.

For to år siden fikk Sarpsborg 08-ledelsen kritikk for ikke å foreta seg noe da motgangen i eliteserien virkelig meldte seg. Den gang måtte lokalpressen nærmest tvinge dem til å si at nedrykk var krise.
Nå har pipa en helt annen lyd. Nå har man rom til å handle, man har midler til å gjøre endringer i stallen i det viktige sommervinduet – og man våger å gi slipp på spillere for å få inn nye, mulige «redningsmenn».

Derfor ble Øyvind Hoås solgt til Hønefoss. Derfor gikk man i forhandlinger med Odd da en Martin Wiig-overgang var på trappene. Derfor slapp man Michael Røn til Kråkerøy og leide ut Tobias Henanger til Østsiden og Mathias Engebretsen til Moss. Og derfor er Aaron Samuel, Derek Decamps og Steffen Ernemann kommet inn i troppen i løpet av noen hektiske sommeruker.

Sportssjef Thomas Berntsen har holdt løftet sitt, og supplert troppen med de to siste nykommerne de siste dagene.

Kort sagt kan en slå fast at styreleder Hans Petter Arnesen har gitt sine undersåtter lov til å gjøre alt som står i deres makt for å redde Sarpsborg 08 fra nedrykk.
Idrettsinteresserte sarpinger krever ikke mer av byens fotballledere enn akkurat det!

Annonse