Viser arkivet for september, 2013

Slik beholder Sarpsborg 08 plassen

Med tre seire på de seks siste serierundene beholder Sarpsborg 08 eliteseriekontrakten.

SA har sett i glasskula. Og vi har sammenlignet bunnlagenes gjenstående kampprogram. Og vi tror – og håper, selvfølgelig – at det kan gå.
Det forutsetter imidlertid at seieren mot Tromsø søndag følges opp med gevinster mot Start i Kristiansand (6. oktober), Brann på Stadion (18. oktober) og Odd i Skien (27. oktober).
Tre seire gir ni poeng.
Det gir Sarpsborg 08 en sluttsum på 32.

Etter alle solemerker blir ikke nedrykkskabalen ferdiglagt før i den aller siste seriekampen. Da reiser Sarpsborg til Stavanger for å møte et Viking-lag som jakter medalje. Der kan ingen forvente poeng.
Det kan en heller ikke i 08s møter med Rosenborg (h) kommende søndag og Molde (h) 3. november.
Derfor: Nøkkelen ligger i kampene mot nedrykkskandidat Start, middelhavsfarer Odd og det elendige bortelaget Brann.

Går det som SA tror, blir slutt-tabellen denne:
Nr. 8) Vålerenga.
Gjenstående kamper (antatt poengfangst i parentes): Odd, h (3), Strømsgodset, b (0), Sogndal, b (1), Haugesund, h (3), Aalesund, b (0), Sandnes Ulf, h (3).
Total poengsum: 40.

9) Lillestrøm:
Sandnes Ulf, b (1), Aalesund, h (3), Haugesund, b (0), Tromsø, h (3), Start, b (1), Rosenborg, h (0)
Total poengsum 39.

10) Sogndal:
Strømsgodset, h (0), Odd, b (0), Vålerenga, h (1), Sandnes Ulf, h (3), Hønefoss, b (0), Aalesund, h (3).
Total poengsum: 36.

11) Odd:
Vålerenga, b (0), Sogndal, h (3), Sandnes Ulf, b (0), Sarpsborg 08, (0), Haugesund, b (0), Hønefoss, h (3)
Total poengsum: 35.

12) Tromsø:
Start, h (3), Molde, b (0), Viking, h (1), Lillestrøm, b (0), Strømsgodset, h (0), Brann, b (3).
Total poengsum: 32.

13) Sarpsborg 08:
Rosenborg, h (0), Start, b (3), Brann, h (3), Odd, b (3), Molde, h (0), Viking, b (0)
Total poengsum: 32.

14) Start:
Tromsø, b (0), Sarpsborg 08, h (0), Rosenborg, h (0), Strømsgodset, b (0), Lillestrøm, h (3), Molde, b (0).
Total poengsum: 31.

15) Sandnes Ulf
Lillestrøm, h (0), Viking, b (0), Odd, h (3), Sogndal, b (0), Brann, h (0), Vålerenga, b (0).
Total poengsum: 31.

16) Hønefoss
Viking, h (1), Rosenborg, b (0), Molde, h (0), Brann, b (0), Sogndal, h (3), Odd, b (3).
Total poengsum: 30.

Rekordtangering i grevens tid

Med ett bein i 1. divisjon, vartet Sarpsborg 08 opp med en rekordtangering som kan bli gull verdt.

Ikke siden debutkampen i eliteserien 18. mars 2011 har nemlig Sarpsborg 08 vunnet med tre mål i en eliteseriekamp. Da ble Ole Gunnar Solskjær og Molde sendt hjem som slakt – i går led Agnar Christensen og Tromsø samme skjebne.

Og ikke nok med: Med gårsdagens resultat står Tromsø til knes i nedrykksgjørma, og spørsmålet er hvor godt «Gutan» takler det. For Tromsø er den store negative overraskelsen i årets liga, og selvtilliten ble neppe styrket i går etter at Nord-Norges fotballstolthet ble like utspilt på Sarpsborg stadion som de ble på White Hart Lane i London torsdag (0-3).
For Sarpsborgs del var det en vinn eller forsvinn-kamp, verken mer eller mindre. Spesielt etter Hønefoss sin seier på Åråsen lørdag, var tre poeng mer eller mindre påkrevd. At Brian Deanes gjeng responderer med å spille en kamp man styrer fra første til siste minutt, er imponerende. Og det gjør oss styrket i troen på at det tross alt kan bli en morsom fotballhøst.
Det var fantastisk å se unge Mohamed Elyounoussi tilbake på det nivået han viste mot Lillestrøm, Godset og Viking i de tidlige vårkampene. Det var herlig å se en forsvarsfirer som ikke tok noen unødvendige sjanser. Det var imponerende å se den løpsinnsatsen karer som Martin Wiig, Gudmundur Thorarinsson og nevnte Elyounoussi la for dagen. Og det var så godt å se et Sarpsborg-lag som var direkte i stilen og som oftere enn vanlig forsøkte å finne korteste vei til motstanderens mål.
I det hele tatt var det en utmerket kveld å tangere 3-0-rekorden fra den eventyrlige marsdagen i 2011 på.
Rosenborg neste!

«Markedsføringshockey»!

Alt var ikke like bra. Men slike hjemmeseire er gull verdt for markedsføringen av Sparta.

Og det er minst like viktig for lagmoralen i et Sparta som er preget av mye nytt – både på isen, trenerbenken og i administrasjonen. I slike situasjonen trenger man ikke to strake tap i serieinnledningen – men man trenger i høyeste grad den energiboosten det gir å snu og avgjøre en tett hjemmekamp i løpet av matchens ti siste minutter.

Bernhard Kaminski er opptatt av at Sparta skal verne om eget mål og være sjefer i området tett på egen keeper hvor brorparten av hockeymålene kommer fra. Sånn sett er han nok ikke spesielt fornøyd med de fire baklengsmålene Sparta slapp inn i går. Den viktige ryddejobben foran keeper Gasper Kroselj ble ikke utført godt nok, og man var for ofte på etterskudd i egen sone. Alexander Reichenbergs 3-4-mål var et typisk bilde på det sistnevnte.

Da var 2–0 blitt til 2–3. Og 3–3 til 3–4. Det var nok mange blant de 1.815 tilskuerne i Amfi´n som trodde løpet var kjørt da.

Men fra knestående reiste Sparta seg igjen. To backmål – først en blueline-perle fra Marius Hagberg og så en avslutning fra kort hold fra Logan Stephenson etter et lekkert droppass fra Andreas Stene – snudde kampbildet nok en gang.

De siste drøye sju minuttene hadde hjemmelaget stort sett kontroll. Og dermed endte en kamp av meget varierende kvalitet med hjemmeseier.

Det er slike triumfer som smaker aller best!

Uten lokale bærebjelker

Langtidsskadene til Jonas Andersen og Petter Witnes gjør at Bernhard Kaminskis (bildet) Sparta for første gang på det jeg kan huske er uten lokale bærebjelker.

Visst er det flere spennende spillere som snakker den dialekten man skal gjøre i Sarpsborg, men det er fortsatt litt igjen før unggutter som Magnus Nilsen, Didrik Nøkleby Svendsen og Andreas Klavestad eller hardtarbeidende Mats Weberg kan kalles nøkkelspillere i Spartas lag. Og akkurat det er ikke uproblematisk for daglig leder Pål Inge Karlsen, sportssjef Jonas Elofsson og de andre som styrer «nye» Sparta, selv om det langt fra verken er uvanlig eller spesielt i moderne toppidrett.
Men her i Sarpsborg er det likevel noe nytt.

På mange måter opplever Sparta nå det samme som Sarpsborg 08 har gjort. Man forsterker laget med spillere utenfra, samtidig som det tar lang tid mellom hver gang en lokal spiller virkelig slår seg inn og blir sentral i laget. I Sparta må man tilbake til Tommy Kristiansen for å finne den siste spilleren med Sparta som moderklubb som utviklet seg til å bli en toppspiller i Sparta Amfi.
Før «T O M M Y» var nevnte Petter Witnes og Jonas Andersen slike typer, og ser man på historien er det bare å nevne karer som Per Olav Thorsen (70-tallet), Tommy Skaarberg (80-tallet), Bjørn Freddy Bekkerud (80-/90-tallet), Per Christian Knold (80-/-90-tallet), Per-Åge Skrøder (2000-tallet) og Jonas Holøs (2000-tallet) for å finne eksempler på lokale spillere som har blitt lokale helter i Amfi´n.
For en klubb som skal videreutvikle et produkt en hel idrettsinteressert by skal stille seg bak, er det uten tvil viktig med lokal forankring.
Akkurat nå er den for fraværende i Sparta, vel å merke dersom vi snakker om nøkkelspillere.
Så vet vi samtidig at ingen roper om lokal forankring i medgang. I motgang, derimot, er det lett å ty til «dere har jo ingen sarpinger på laget»-resonnementet når forståsegpåere skal mene noe om byens hockeylag.

Nok om det.
Og over til seriestarten i kveld.
Det er et spennende Sparta-lag Bernhard Kaminski reiser til Hamar OL-Amfi med. Spennende i den forstand at ingen riktig vet hvor bra dette blir. Vi vet at målvakten Gasper Kroselj ser grym ut. Vi vet at Stephenson-brødrene står for ren, skjær klasse. Vi vet at Henrik Malmström er og blir en av ligaens aller beste spillere når han er i form. Og vi vet at hjemvendte Dion Knelsen står høyt oppe på lista når man skal rangere gullheltene fra 2011.
Utover det tror jeg det er flere enn jeg som er usikker på hva vi kan vente oss. Nykommerne har vært opp og ned i sesongoppkjøringen – akkurat som de skal være, for øvrig – og også resultatmessig har Sparta variert litt.
Men hovedinntrykket er at det er et Sparta-lag ingen bør undervurdere som innleder sesongen med bortekamp mot Storhamar i morgen.
Historien forteller også at det å være en «underdog» passer Sparta bra.

Sjefen for dette Sparta-laget er Bernhard Kaminski. Da Roger Forsberg forsvant til HV71, greide Sparta på kort tid å få tak i en 59-åring som lever og ånder for hockeysporten. Kaminski er fagmann på sin hals, og har allerede gjort grep innad i Sparta som revolusjonerer måten Brevik-klubben legger opp spillet på. Blant annet har han tatt kraftig tak i forsvarsspillet.
Så langt er inntrykket av tysk/canadier meget bra.
Så gjenstår det å se om det inntrykket står seg også nå som kampen om seriepoeng tar til.
Det er ingen grunn til å tro noe annet.
Lykke til, spartanere!

Gjenskap 2010-følelsen

Aldri har flyturen hjem fra Sola i Stavanger vært mer behagelig.

Det var 31. oktober 2010. På Sandnes stadion var det sol. Og på Sandnes stadion var en stor del av den ene tribuneseksjonen farget blå. Ikke Sandnes Ulf sin lyseblå, men den ordentlige blåfargen. Sarpsborg 08s farge.
Det var en helt spesiell dag. For det var dagen da vi skjønte at Sarpsborg 08-eventyret faktisk kunne vokse seg helt inn i eliteserie-himmelen etter lokalfotballens 36 års lange ørkenvandring på breddenivå.

Jeg husker vi så på hverandre med en smule blanke øyne da det hele var over. Kollegaene Ole-Morten Rosted, Halvor Titlestad, Thomas Andersen og meg selv. Vi så på hverandre og innså at det vi hadde drømt om faktisk var blitt en realitet. Etter 3-2-seieren mot «nyrike» Ulf – en seier som satt langt inne selv om Sarpsborg ledet 3–0 til pause – var vi i realiteten i eliteserien.
Seieren gjorde at FFK var to poeng bak på tabellen.
Sarpsborg 08 trengte «bare» seier mot Alta i den siste hjemmekampen, ja, det holdt faktisk med uavgjort – eller sågar tap – dersom FFK ikke gjorde jobben sin mot Bryne på Jæren.
Søndagen etter var det alle tiders fest på Sarpsborg stadion. Og Sarpsborg torg.
Sarpsborg 08 – Alta 4–0.
Bryne–FFK 2–2.
Og saken var biff.

I 2010 var det på Sandnes stadion vi skjønte at det faktisk kunne bli opprykk. Den tanken hadde vi nesten ikke våget å tenke fram til denne søndagskvelden.
I 2013 kan det være på samme sted Sarpsborg 08 på alvor gir seg selv og sine tilhengere troen på at eliteseriekontrakten faktisk kan fornyes også etter den trøblete debutsesongen til Brian Deane. Det kan ikke passe bedre enn å finne tilbake til akkurat den følelsen når det gjelder som mest.
For at søndagens vestlandstur er av helt avgjørende betydning for Sarpsborg 08 er det ingen tvil om. Med seier gir de ikke bare seg selv et bra utgangspunkt i den avgjørende bunnstriden, men de gjør også at Sandnes Ulf på alvor er tilbake som deltaker i det nevnte nedrykk-bikkjeslagsmålet.
Og ingenting er bedre enn det. For Sarpsborgs del.

Sarpsborg 08 går til søndagens kamp med den herlige sene triumfen over Haugesund frisk i minne. For selv om det er snart to uker siden Aaron Samuel tryllet inn det avgjørende målet, er det nok flere enn meg som både kan frambringe følelsen av glede og lettelse som nigerianerens goal medførte.
Samme kveld røk Sandnes Ulf 0–7 i Kristiansand. Og som gammel fotballspiller skal jeg i hvert fall love deg at slike kamper ikke glemmes på 14 dager.
Psykologisk overtak til Sarpsborg 08 altså.
Og så er det denne følelsen fra 2010, da.
Den som ga oss troen på noe stort faktisk kunne skje.
Gjenskap den følelsen for oss!

MAGISK: Sandnes stadion vil alltid være et magisk sted for Sarpsborg 08-supporterne. Det var der drømmen om eliteseriespill ble virkelig første gang. Her takker Martin Wiig supporterne for hjelpen etter 3-2-triumfen i nest siste seriekamp i 2010. (Foto: Thomas Andersen)

Aaron ga oss troen tilbake

Et eventyr av et mål av Aaron Samuel gir sarpingene troen tilbake på fotballaget sitt.

For det så bekmørkt ut da Haugesund kontret inn 0-1 på et Sarpsborg-lag som aldri greide å organisere seg etter en offensiv corner.

Det så litt bedre ut da Tom Erik Breive i mistenkt offsideposisjon utlignet.

Og Stadion eksploderte i et eneste stort seiersbrøl da Aaron Samuel gjorde et seiersmål så fylt av vilje, kraft, kvalitet, trøkk og ureddhet at det fikk flere enn Brian Deane til å bruke de store ordene.
– Verdensklasse, sa engelskmannen til sa.tv.
I hvert fall var det uendelig vakkert.

Og minst like viktig viktig.

For nå er Sarpsborg 08 i høyeste grad med i kampen om fornyet eliteseriekontrakt. Med tap hadde det sett knalltøft ut etter en runde der Start knuste Sandnes Ulf og der Hønefoss greide poengdeling på Alfheim og dermed sørget for at et Tromsø i fritt fall står med begge beina i bunnstriden.
0-7 på Sør Arena gjør at Ulf Sandnes nok også ser mer nedover enn oppover på tabellen.

Men først og fremst fjernet Aaron Samuel i går blytunge byrder på Brian Deanes skuldre. For med ni tap på rad, er det et spørsmål om ikke Sarpsborg 08-ledelsen måtte ha gjort et eller annet.
Nå er det i stedet tent et håp om bedre tider, og det skyldes ikke bare unge Aaron Samuels kunststykke. Sarpsborg 08 spilte nemlig en bedre kamp enn på lenge, og fortjente virkelig de tre poengene mot et godt Haugesund-lag.
Nå er det to poeng fra Sarpsborg på bunnplass til Tromsø på den sikre 13.-plassen. Og fortsatt ikke mer enn fem opp til Ulf på 12. plass.

Fortsettelse følger i Sandnes neste søndag.
Da får vi se om gårsdagens seier bare et blaff eller det som sender Sarpsborg inn på vinnersporet.
Vi våger å tro på det siste!

Annonse